Home / Automobili / 2023 Honda CR-V Hybrid Pregled prve vožnje: Najbolji do sada

2023 Honda CR-V Hybrid Pregled prve vožnje: Najbolji do sada

Honda potvrđuje svoju tvrdnju da je novi CR-V Hybrid najzabavnija varijanta za vožnju u 26-godišnjoj istoriji modela.

Nova Honda CR-V šeste generacije je prilično dobra; znamo to na osnovu naše prve vožnje ranije ove godine. Ali kompaktni SUV postaje još bolji kada njegovoj formuli performansi dodate malo električne energije. Honda CR-V Hybrid 2023 je na mnogo načina najbolja verzija CR-V sa više snage, većom efikasnošću i zanimljivijim, rafiniranijim iskustvom vožnje. Honda je čak opremila CR-V Hybrid novim karakteristikama za koje misli da će voditi kupce ka tome da njihovo sljedeće vozilo bude potpuno električno.

Dvomotorni hibridni sistem
Ažuriranja hibridnog sistema sa dva motora CR-V Hybrida počinju sa snažnijim električnim vučnim motorom, koji sada samostalno proizvodi 181 konjsku snagu i obrtni moment od 247 funti-stopa. To je 15 lb-ft više u odnosu na prošlu godinu, što je dalo malo, ali primjetno povećanje odziva na gas. Dodatno gunđanje je najočitije pri početnom tip-in, ali zahvaljujući malom maksimalnom povećanju broja okretaja, električna asistencija ostaje više u opsegu snage.

Zajedno sa 2,0-litarskim benzinskim motorom Atkinsonovog ciklusa — koji takođe vidi poboljšanja snage, buke i hlađenja — CR-V šalje ukupno 240 KS i 247 lb-ft obrtnog momenta na točkove preko kontinualno promenljivog menjača. Pogon na prednje točkove je standardna oprema za osnovni Hybrid Sport, dok je pogon na sve točkove dostupan kao opcija. AWD dolazi standardno na vrhunskom Hybrid Sport Touring modelu.

Vučni motor također ima dodatni niski zupčanik koji poboljšava performanse vuče i povećava kapacitet CR-V Hybrida na 1.000 funti — dovoljno dobro za male prikolice ili opremu za powersports, ali manje od ocjene od 1.500 funti nehibrida. Uz to, prethodne generacije nisu čak ni ocijenjene za prikolicu i Honda ne očekuje da će većina kupaca CR-V hibrida zakačiti više od nosača za bicikle za svoju kuku. Terenske sposobnosti dobijaju malo pojačanje zahvaljujući novoj funkciji kontrole spuštanja nizbrdo, a birač načina vožnje na CR-V Hybrid ima i novu postavku za snijeg.

Drugi elektromotor u dvomotornom hibridnom sistemu je starter generator, koji takođe ima povećanje snage na 161 ks. Iako ovaj motor nije odgovoran za kretanje SUV-a, njegovo pojačavanje — zajedno sa poboljšanjima jedinica za kontrolu snage — omogućava lakši rad zaustavljanja i pokretanja benzinskog motora i efikasnije hvatanje energije iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem i regenerativnog kočenja.

Skoro vožnja jednom pedalom
Pomicanje mjenjača — koji je opet poluga, a ne prošlogodišnji nezgodni niz dugmadi — iz D za vožnju u B za kočenje daje malo više nego dvostruko regenerativno kočenje (0,09 g naspram 0,04 g) pri podizanju s papučice gasa . Ovo izgleda skoro kao vožnja s jednom pedalom u EV, ali će vam i dalje trebati kočnice trenja da potpuno zaustavite puzanje pri malim brzinama. Vozači također mogu povući mjenjače na volanu kako bi privremeno povećali ili smanjili nivo regeneracije u D i B režimima. Honda se nada da će ova regeneracija poput EV-a pomoći kupcima u ideji o vožnji s jednom pedalom i ponašanju električnih automobila, pripremajući ih za sljedeću generaciju električnih automobila na baterije počevši od Prologuea.

Uz novi Snow način rada, normalnim i Econ načinima vožnje CR-V pridružuje se nova sportska postavka koja povećava aktivnu kontrolu zvuka, unosi više buke motora u kabinu i pojačava odziv gasa kako bi se bolje iskoristio dodatni okretni moment . CR-V se osjeća robusnijim i sigurnijim u svim svojim postavkama, ali je najbolji u ovom načinu rada. Još uvijek postoji malo CVT lova između brzina motora i omjera pogona, ali osjećaj ubrzanja je dosljedan i gladak zahvaljujući električnom motoru koji ispunjava praznine u momentu između stupnjeva prijenosa. Umerenije vožen u režimima Normal i Econ, CVT se mnogo bolje ponaša.

Kapa dole Hondinim inženjerima šasije, CR-V se nosi sa zavojitim B-putevima sa ravnotežom i agilnošću koju ne biste očekivali od hibridnog crossovera prilagođenog porodici. Upravljač je lagan i lagan, ali i brz i precizan. Ovjes graciozno upija ispucale, neravne nesavršenosti pločnika bez osjećaja mekoće u krivinama. To je jednostavno ugodna vožnja koja ohrabruje pronalaženje uvrnute alternative pravim međudržavnim autoputevima koja još uvijek ne gubi mnogo svog šarma kada se probija kroz prigradski saobraćaj.

Honda i EPA se slažu da bi CR-V Hybrid trebao u prosjeku 43 mpg u gradu, 36 mpg na autoputu i 40 mpg u kombinaciji u svojoj konfiguraciji s prednjim pogonom. Nadogradnja na AWD smanjuje te procjene na 40 mpg u gradu, 34 mpg na autoputu i 37 mpg u kombinaciji. U prosjeku sam trošio 29,8 milja po galonu tokom dana testiranja, što je značajno manje od navedenih procjena vjerovatno zbog izdašne upotrebe Sport moda i liberalne desne noge preko brdovitog terena i dugih dionica autoputa.

 

Prostrana kabina
Izvan pogonskog sklopa, ostatak Honda CR-V Hybrid 2023 je uglavnom identičan nehibridnim EX i EX-L modelima koje smo testirali ranije ove godine. SUV je duži nego prošle godine, sveukupno je porastao za 2,7 inča (184,8 inča), s tim da se veći dio tog raspona kreće prema 1,6 inča dužem međuosovinskom razmaku (106,3 inča). Unutra, putnici u drugom redu imaju 0,6 inča dodatnog prostora za noge i novu, podesivu zadnju klupu koja se može nagnuti za 10,5 stepeni. U međuvremenu, vozač može da uživa u boljem pogledu na cestu ispred, zahvaljujući preoblikovanim i izmenjenim A stubovima i retrovizorima.

Električna vrata prtljažnika SUV-a sada su brža i tiša u radu i imaju funkciju otvaranja bez ruku za Sport Touring. Poklopac se pomera prema gore i otkriva 36,3 kubnih stopa teretnog prostora iza drugog reda ili 76,5 kubnih stopa sa preklopljenim sedištima. To je 3 kubika više nego prošle godine, ali i 1,2 kubna stopa manje od novog nehibrida, koji nema veliku staru bateriju pod teretom.

Kabina i sigurnosna tehnika
Redizajnirana unutrašnjost i oblast kontrolne table takođe su dom novog tehničkog paketa kabine, izgrađenog oko standardnog 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir za Hybrid Sport ili snažnije jedinice od 9 inča za Hybrid Sport Touring. Ovo je isti sistem koji smo vidjeli i u kojem smo uživali u novoj Hondi Civic, ali s ažuriranim softverom za navigaciju koji se integrira s hibridnim pogonom radi optimizacije punjenja i regeneracije baterije na osnovu vaše odabrane rute.

Android Auto i Apple CarPlay su standardni sa oba displeja, a CR-V ima i USB Type-A za i Type-C za punjenje, ali veći ekran takođe ima bežično povezivanje sa podlogom za bežično punjenje telefona na dnu instrument table. rekao je da je dvostruko moćniji od prethodnih generacija.

Još jednom, paket tehnologije Honda Sensing za pomoć vozaču standardan je za sve CR-V modele iz 2023. godine, koji sadrži ažurirane senzore radara i kamere sa širim vidnim poljima. To omogućava ažuriranje standardnog sistema kočenja za ublažavanje sudara i sistema za upozorenje na sudar naprijed, prilagodljivi tempomat sa stop-and-go i pomoć pri upravljanju pri zadržavanju trake. Praćenje mrtvog ugla i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi sada su standard, pridružujući novu pomoć u saobraćajnoj gužvi i prepoznavanje saobraćajnih znakova na listi standardnih funkcija. Sport Touring model takođe dodaje automatsko kočenje u slučaju nužde pri maloj brzini radi poboljšane bezbednosti na parkingu, koje funkcioniše u kombinaciji sa senzorima za parkiranje koji su dodati na ovom nivou opreme.

Honda CR-V Hybrid Sport za 2023. počinje od 33.695 dolara uključujući odredišnu cijenu od 1.245 dolara. Dodajte još 1500 dolara za pogon na sve točkove. To je 1.340 dolara više od osnovnog nehibridnog EX modela. Potpuno napunjen standardnim pogonom na sva četiri točka i najvećim dostupnim 19-inčnim točkovima, moj primjerak Sport Touring je na vrhu cjenovnog ranga testiranog na 39.845 USD — premiju od 4.840 USD u odnosu na EX-L. Snažniji, efikasniji i, iznenađujuće, zabavniji za vožnju, hibrid je vrijedan dodatnih troškova i pogonskog sklopa kada razmišljate o novom CR-V. Honda CR-V Hybrid iz 2023. stiže u prodajne salone ovog mjeseca.

Preuzeto sa cnet.com

About admin

Check Also

Rolls-Royce Spectre EV je do sada najvažniji automobil ove marke

Spectre obećava domet od 260 milja, vrhunski kvalitet vožnje i spektakularan dizajn. Rolls-Royce je prošao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *