Home / Zdravlje / NIŠTA GORE OD OVE NAMIRNICE AKO VAS BOLI: Tijekom mjesečnice izbjegavajte 3 namirnice u širokom luku

NIŠTA GORE OD OVE NAMIRNICE AKO VAS BOLI: Tijekom mjesečnice izbjegavajte 3 namirnice u širokom luku

Bolovi tijekom menstruacije uobičajeni su za svaku drugu ženu, no umjesto lijekova ponekad je dovoljno samo malo promijeniti prehranu. Evo koje namirnice treba izbjegavati.

Od neugodnog pritiska u donjem dijelu trbuha, preko bolova u leđima do jakih grčeva u trbuhu, brojne su tegobe koje muče žene tijekom menstrualnog ciklusa.

Kako biste izbjegli te neugodnosti, ponekad je dovoljno malo korigirati prehranu, a sve više istraživanja ukazuje na namirnice koje biste trebali izbjegavati tijekom menstruacije.

Utvrđeno je da žene često posežu za takozvanom “hranom za utjehu” poput čokolade, bombona ili brzih obroka “za van”. Potpuna pogreška, prema istraživačima. Uz slatkiše treba izbjegavati meso i kavu, a dobro je jesti jaja, povrće i ribu, posebice tunu.

Suština je u savjetu da se ne konzumiraju namirnice koje sadrže omega-6 masne kiseline jer one pojačavaju kemijske reakcije koje utječu na kontrakcije maternice. Stoga potiču i bol. Nasuprot tome, trebali biste jesti hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline, koje smanjuju upalne procese i mogu ublažiti menstrualne probleme.

Procjenjuje se da više od polovice žena pati od bolova tijekom menstruacije. Najvažnije je da žena zna svoje uobičajene tegobe i može procijeniti jesu li se bolovi pogoršali. Ako su jače nego inače, to može biti simptom endometrioze, pa treba otići liječniku na pregled. Obavezno je i ako primijetite neuobičajenu količinu krvi ili ako procijenite da krvarenje ometa vaše normalno svakodnevno funkcioniranje.

Tekst: Lijepa&Sretna

Preuzeto od novi.ba

About admin

Check Also

Evo što se događa u vašem tijelu kada pojedete jednu mandarinu

Počinje sezona mandarina, a preporuča se često jesti ovo voće jer je bogato vitaminom C, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *