Home / Automobili / Rolls-Royce Spectre EV je do sada najvažniji automobil ove marke

Rolls-Royce Spectre EV je do sada najvažniji automobil ove marke

Spectre obećava domet od 260 milja, vrhunski kvalitet vožnje i spektakularan dizajn.

Rolls-Royce je prošao kroz niz revolucija u posljednjih nekoliko decenija. Prvi je bio Phantom iz 2003. godine, prvi Rolls-Royce razvijen u vlasništvu BMW-a i jedini istinski novi model marke u posljednjih nekoliko desetljeća. Rane 2010-te donijele su manje Ghost i sportskije modele Wraith i Dawn, kao i debi modela Black Badge. Zatim je 2018. došao Cullinan, prvi Rolls SUV koji je odmah postao uspješan u prodaji. Ali sada Rolls-Royce prolazi kroz najradikalniju reinvenciju od svog nastanka 1906. godine. U utorak je brend debitovao sa Spectreom, prvim potpuno električnim automobilom Rolls-Roycea koji će se naći u prodaji 2023. godine.

Uprkos ukupnom obliku i profilu koji je sličan sada mrtvom Wraithu, Rolls-Royce opisuje Spectre kao duhovnog nasljednika Phantom Coupea iz 2000-ih u smislu tržišnog pozicioniranja, a svakako je impozantne veličine. Njegova ukupna dužina od 214,6 inča i međuosovinsko rastojanje od 126,3 inča su 7,2 i 3,8 inča duže od Wraitha, respektivno, dok Phantom Drophead ima 6,2 i 4,4 inča duži u svakom pogledu od Spectre. Spectreova brza linija krova je slična Wraithovoj, ali EV ima mnogo dramatičnije proporcije sa dužom haubom i zadnjim prevjesom, sa zadnjim poklopcem prtljažnika koji dolazi do oštrije tačke. Spectre također ima najoštrije linije i površinu od bilo kojeg Roll-a, sa linijama blatobrana koje dolaze do oštro osvijetljenih vrhova i drastičnijim sjenama koje padaju na karoseriju.

Spectre ima najelegantniju interpretaciju Rolls-Royceove Pantheon rešetke do sada, napravljenu od jednog komada aluminijuma i gotovo u ravni sa prednjim krajem. To je ujedno i najšira rešetka ikada na Rolls-u, a unutrašnje lopatice imaju otvor za ispiranje koje pomaže protok zraka. Hauba je na vrhu redizajniranog ukrasa na haubi Spirit of Ecstasy koji pomaže da Spectre postane najaerodinamičniji Rolls ikada napravljen, sa koeficijentom otpora od 0,26 koji je jednak radikalnom BMW-u i8. Rolls-Royce je najnoviji proizvođač automobila koji ima podijeljeni dizajn farova, ali mislim da je efikasan na Spectreu. Super tanko LED svjetlo za vožnju je poravnato sa vrhom rešetke i izrezima blatobrana, dok su glavna snopa umetnuta ispod u izvajanu ploču. I zapamtite, Phantom iz 2003. i njegov spin-off imali su dvostruke nizove farova koji su u početku također izgledali čudno. Najbolje od svega, pjeskarene lopatice rešetke imaju pozadinsko osvjetljenje sa 22 LED diode.

Blokirani donji usisnici zraka na prednjem braniku, aerodinamičan stražnji difuzor i sjajno crna donja obloga doprinose futurističkom izgledu Spectrea. Stražnja svjetla su relativno maleni pravokutni nosači s dvostrukim vertikalnim LED trakama koje vire iz karoserije poput vintage repnih peraja — u osnovi volim svaki automobil sa repnim perajima — a Spectre čak ima i malo narukvicu u smislu prtljažnika uspravniji od blatobrana u kojima se nalaze zadnja svjetla. Rolls-Royce je takođe odabrao prilično divlje specifikacije za lansiranje Spectrea, sa blistavom senf žutom karoserijom uparenom sa metalik crnom završnom obradom na haubi, krovu i gornjem dijelu prtljažnika. Dvobojni izgled zaista pomaže Spectreu da izgleda elegantnije i, usuđujem se reći, više sci-fi.

Spectre je izgrađen na istoj modularnoj platformi Architecture of Luxury koja je poduprla sve od 2017. godine, od Cullinana i Ghosta do Phantoma i ludog Boat Tail-a izgrađenog u kočiji. Rolls-Royce je dizajnirao potpuno aluminijumsku arhitekturu luksuza kako bi bila spremna za potpuno električne pogone od samog početka. Baterija je integrirana u samu strukturu, što Spectre čini 30% tvrđim od bilo kojeg Roll-a prije njega, a pod automobila je između pragova umjesto ispod ili na vrhu. Između baterije i poda postoji kanal za ožičenje i cijevi za kontrolu klime, što omogućava niži položaj sjedenja i glatku podlogu. Baterija takođe pogodno deluje kao izolacija od 1543 funti.

Tamo gdje su druge marke upletene u bitku ko može postići najniže vrijeme od 0 do 60 ili najveći EPA domet, Spectre se vraća u dane kada je Rolls-Royce jednostavno opisao podatke o snazi ​​svojih automobila kao “adekvatne .” Iako brend još ne govori, Spectre vjerovatno koristi par elektromotora, sa po jednim na svakoj osovini za pogon na sva četiri točka. Prema Rollsovom trenutnom testiranju, nepoznati električni motori daju ukupno 577 konjskih snaga i obrtnog momenta od 664 funti-stope — praktično isti izlazni moment kao i twin-turbo V12 koji se koristi u Ghost Black Badge-u, sa samo 14 KS manje. Spectre ima predviđeno vreme od 0 do 100 km/h od 4,4 sekunde, što je desetinku brže od Ghost-a, i dostići će ograničenu maksimalnu brzinu od 155 mph. (Moćniji model Black Badge će doći kasnije.) Još ne znamo tačnu veličinu baterije, ali Rolls-Royce kaže da Spectre teži dometu do 260 milja prema procjenama EPA, 14 milja bolje od Porschea Taycan GTS.
Jedna stvar koja apsolutno nije mogla biti adekvatna je kvaliteta vožnje.

Rolls-Royceov potpis “magične vožnje tepihom” morao je ostati netaknut, čak i sa Spectre-ovim dostupnim (i nevjerovatnim izgledom) 23-inčnim točkovima, što je prvi put da su 23-ice uklopljene u Rolls u skoro 100 godina. Za savršenu vožnju, Spectre ima najnoviju verziju Planar ovjesa marke. Za glatku vožnju po gruboj površini ili kada automobil otkrije rupu ili valovitost ispred sebe, Spectre može automatski odvojiti svoje stabilizatore, omogućavajući svakom točku da se kreće nezavisno i eliminirajući bočno kretanje na koje biste inače naišli . Kada Spectreovi senzori i GPS detektuju krivinu ispred, sistem ponovo spaja stabilizatore, ukrućuje amortizere i priprema sistem upravljanja na sva četiri točka za idealan ugao ulaska. Sveukupno postoji 18 senzora koji prate različite ulaze u Spectre kočenje, servo, upravljanje i ovjes, stalno prilagođavajući sve radi poboljšane kontrole i uglađenije vožnje.

Sav taj spokoj dolazi do unutrašnjosti, koja preuzima manje rizika s cjelokupnim dizajnom – ipak treba da se osjeća poznato tradicionalnim vozačima Rolls-Roycea. Ali, kao što je tipično za nedavne ponude iz modernog doba brenda Goodwood, ima više nego dovoljno detalja od kojih mi se pjeni na usta. Komandna tabla sadrži mešavinu pravog aluminijuma, kože i drva, sa tradicionalnim dizajnerskim naznakama kao što su okrugli metalni otvori za ventilaciju, fizička dugmad za klimu i kontrole za povlačenje organa netaknute. Tu je široki središnji ekran koji pokreće, srećom, novi infotainment sistem koji izgleda da je baziran na BMW-ovom iDrive 7 (poklapa se i okretno dugme na centralnoj konzoli).

Kao i Wraith, Spectre ima raspored sa četiri sedišta sa fiksnom zadnjom centralnom konzolom koja prepolovljuje oblikovana sedišta. S obzirom na nedostatak tunela za prijenos, čini se fizički mogućim da bi Rolls-Royce zapravo mogao ponuditi konfiguraciju sa pet sjedišta, koju Wraith i Dawn nikada nisu imali. (Ni Phantom Coupe i Drophead nisu.) Prednja sedišta imaju mnogo moderniji dizajn inspirisan britanskim krojem, sa novim reverima za dodatni kontrast. Ono gdje unutrašnjost Spectrea postaje zaista radikalna je grupa mjerača, koja je po prvi put u potpunosti digitalna. Rolls još ne govori o detaljima, ali mjerači izgledaju moderno dok odaju dovoljno počasti starinskim instrumentima nalik satu. I ne brinite, još uvijek postoji fizički sat postavljen na instrument tabli pored velike suvozačke obloge, koja na ovom Spectreu ima fantastičan osvijetljeni dizajn.

 

Ali meni, i hiljadama drugih obožavatelja širom svijeta, jedina karakteristika koja je zaista bitna na Rolls-Royceu je Starlight headliner, a Spectre svoju egzekuciju prenosi u drugu galaksiju. Sastavljena od hiljada optičkih kablova ručno ušivenih u oblogu glave, opcija Starlight je toliko željena od strane kupaca da povećava vrednost polovnih Rollsa za višestruku originalnu cenu stvarne opcije ako je ugrađena – već blizu 20.000 dolara , i oponašaju ga mnogi postmarket tjuneri. Očigledno je da je Spectre dostupan sa Starlight oblogom, ali je sada proširen i Starlight vratima. Zakrivljene ploče na vratima imaju 4.796 pojedinačnih zvijezda koje su raspoređene u novu vrstu uzorka koji ukupnom Starlight efektu daje 3D efekat u obliku kugle, kao da ste u planetariju. Rolls-Royce kaže da su Starlight vrata tehnološki najnaprednija karakteristika njegove Bespoke divizije ikad — puno superlativa kod ovog automobila, zar ne? Kao i kod postojećeg Starlight pokrivača, Starlight vrata bi trebala biti personalizirana, tako da možete učiniti da zvijezde u kabini izgledaju kao zvijezde iz stvarnog života one noći kada je Cher rođena. To bih barem uradio.

Rolls-Royce još nije spreman da govori o detaljima o cijenama, samo kaže da će osnovna cijena Spectre-a biti negdje između Cullinana (oko 350.000 dolara) i Phantoma (oko 460.000 dolara). Ali Rolls-Royce zapravo ne prodaje nijedan automobil po njihovoj osnovnoj cijeni, ili stvarno blizu nje. Kao i svaki moderni Rolls prije njega, Spectre će u osnovi biti beskonačno prilagodljiv — brend nudi više od 44.000 boja boje samo, zajedno s mogućnošću da dizajnirate svoj vlastiti.

S početkom 2023. godine za samo dva mjeseca, mnogi luksuzni brendovi visoke klase tek su na mjestu da pokažu koncepte električnih automobila, poput Bentleyja sa EXP 100 GT i Mercedes-Maybacha sa EQS-om, a neki govore samo o mogućim vremenskim okvirima za EV , poput Bugattija i Ferrarija. Ali Rolls-Royce, tradicionalno jedan od najzahtjevnijih proizvođača automobila koji se sporo mijenjaju na planeti, sada je ovdje sa svojim proizvodnim EV. Prvi kupci su već finalizirali svoje specifikacije, a isporuke će početi u četvrtom tromjesečju 2023.

 

Rolls-Royce zna da je budućnost luksuznog automobila električna i da će svaki automobil koji proda biti potpuno električni do 2030. godine.

Postoji jedan serijski EV koji ulazi u proizvodnju samo nekoliko mjeseci nakon Spectrea koji će mu za sada biti jedini pravi rival, ali je iz neočekivanog brenda: Cadillac. Ovog ponedjeljka navečer, Cadillac je predstavio serijsku verziju svog Celestiq EV, veličanstvenog, gigantskog fastbacka sa četiri vrata sa art deco interijerom koji će biti u potpunosti ručno izrađen i napravljen po narudžbi u Michiganu, u vrijednosti od najmanje 300.000 dolara. Koliko god mrzio da budem otrcan i da priznam kliše, mi smo na početku još jedne bučne 20-te, i prilično je divlje što Rolls-Royce i Cadillac već izbijaju na čelo električnog luksuza.

Preuzeto sa cnet.com

About admin

Check Also

2023 Honda CR-V Hybrid Pregled prve vožnje: Najbolji do sada

Honda potvrđuje svoju tvrdnju da je novi CR-V Hybrid najzabavnija varijanta za vožnju u 26-godišnjoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *