Home / Automobili / Novi Hyundai Grandeur dokazuje da limuzine i dalje mogu biti cool

Novi Hyundai Grandeur dokazuje da limuzine i dalje mogu biti cool

Ono što je nekada bilo poznato kao Azera doživjelo je ogroman sjaj.

Svi znamo da su limuzine izašle iz mode u posljednjih nekoliko decenija, posebno u SAD-u gdje su velika većina novih automobila kamioni ili krosoveri. Neke kompanije su osmislile modele koji savijaju žanrove, poput Polestar 2 i Toyota Crown koji su zapravo samo limuzine sa maskom u obliku SUV-a. Ali Hyundai je ostao privržen tradicionalnoj limuzini, posebno u svojoj domovini Južnoj Koreji, gdje je predstavio novu luksuznu limuzinu Grandeur pune veličine, koja je jedan od najzgodnijih novih automobila godine.

Grandeur postoji od 1980-ih, a ovaj novi model je sedma generacija. U SAD-u se prodavao kao XG ’90-ih, a zatim kao Azera do 2017. godine, ali kasnija generacija se zadržala na drugim tržištima poput Azije i Bliskog istoka. Novi Grandeur je veliki odmak u pogledu stila, sa impozantnom veličinom i stavom i nekim zaista nevjerovatnim detaljima dizajna. Takođe je više nego malo retro, uzimajući neke stilske naznake iz originalnog Grandeur-a i Grandeur EV restomoda koji je 2021. doveo internet u vrtoglavicu.
Ugledao sam Grandeur lično u Hyundaijevom dizajnerskom studiju ranije ove godine, i iskreno mi je oduzeo dah. Prednjim krajem dominira ono što Hyundai naziva Seamless Horizon Lamp, super-tanka LED dioda koja se nalazi na vrhu nosa koja je inspirirana prvim svjetlom zore. Ovo smo prvi put videli na divnom kombiju Staria, iako je Grandeurovo svetlo još tanje, a drugi budući Hyundai će usvojiti istu postavku svetla. Ogromna parametarska rešetka od dragulja ispod ima složen uzorak i okružena je s dvije pravougaone mahune u kojima se nalaze stvarni Grandeurovi farovi.

Grandeur je prilično ogroman, po veličini se približava Genesisu G90, iako je baziran na platformi s pogonom na prednje točkove (vjerovatno istoj kao Hyundai Palisade). Srećom, nije opterećen lošim proporcijama prednjeg pogona – čak postoji i prilično dobar omjer instrumenta i osovine. Grandeurov staklenik inspirisan je originalnim automobilom, sa C-stubom u boji karoserije koji formira odvojenu četvrtinu prozora i D-stub, sa lepom linijom akcenta koja okružuje prozore. Crna ukrasna traka se proteže duž dna automobila i uzdiže se do zadnjeg branika, a ručke na vratima su savršeno usklađene s Horizon lampom i stražnjim svjetlom. Cela površina Grandeur-a je čista, oštra i jednostavno prekrasna, sa samo jednom linijom glavnog karaktera koja se proteže sve od vrha prednjeg blatobrana do poklopca prtljažnika.

Pozadi je mesto gde Grandeur zaista postaje cool. Zaobljeni stražnji kraj ima ono što je naizgled najtanje zadnje svjetlo ikad ugrađeno u serijski automobil, sa svakom svjetlosnom funkcijom smještenom u liniji Seamless Horizon. Ima lijep metalni okvir za svjetlo. Gornji dio prtljažnika ima fantastičnu krivulju, koja kaskadira u uglovima kako bi formirala ivicu zadnjeg svjetla i reznu liniju za branik. Donji difuzor ima dodatni dugi reflektor i lijepu metalnu oblogu, ali općenito dizajn je jednostavan i čist.

Stvari nekako postaju još bolje kada uđete unutra. Novi Grandeur izgleda ozbiljno luksuzno, s nekim detaljima koji izgledaju kao iz konceptnog automobila. Par ekrana se nalazi ispred vozača i integrisan je u veći deo opreme koji ima interaktivne elemente osvetljenja, a tanka traka za ventilaciju za kontrolu klime proteže se duž instrument table. Tu je iskošeni donji ekran osjetljiv na dodir za kontrole klime i druge funkcije koji podsjeća na originalnu Grandeur ploču, a pomicanje mjenjača na stup upravljača oslobađa središnju konzolu da bude otvorena i ima više prostora za skladištenje i podlogu za bežično punjenje.

Moj omiljeni element je čudan volan, koji je inspirisan originalnim Grandeurovim točkom sa jednim krakom i koji će se proširiti na ostatak Hyundai linije. Ima debeo pravougaoni centar koji takođe čini donji krak, sa par tankih gornjih krakova na 9 i 3 dugmeta i kontrola na kućištu. Volan takođe ima dugme za režim vožnje u glavnom kraku i isti niz svetla sa četiri tačke umesto Hyundai logotipa u središnjoj glavčini. Ploče na vratima Grandeur-a imaju tradicionalne korejske detalje, sa difuznim ambijentalnim osvjetljenjem dajući opuštajuću cjelokupnu atmosferu. Hyundai je koristio pravu prirodno obojenu napa kožu, aluminijum i drvo, kao i druge održive materijale.

Još ne znamo nikakve detalje o pogonskim agregatima ili specifikacijama novog Grandeura, ali izgleda da će koristiti liniju turbo motora sa četiri i šest cilindara. Mogao bi biti dostupan i sa potpuno električnim pogonom, koji bi se potpuno uklopio u cjelokupnu atmosferu. Novi Grandeur će se naći u prodaji u Južnoj Koreji u narednih nekoliko mjeseci, a slijede i druga tržišta. Neće se prodavati u SAD, što je zaista šteta.

 

Preuzeto sa cnet.com

About admin

Check Also

Rolls-Royce Spectre EV je do sada najvažniji automobil ove marke

Spectre obećava domet od 260 milja, vrhunski kvalitet vožnje i spektakularan dizajn. Rolls-Royce je prošao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *