Home / Vijesti / ‘Ova djeca umiru’ – Unutar krize predoziranja u Fort Braggu

‘Ova djeca umiru’ – Unutar krize predoziranja u Fort Braggu

ACHEAL BOWMAN, samohrana majka iz Aberdeena u Marylandu, završavala je svoju smjenu kao poštanski radnik popodne 11. juna 2021., kada je dobila zabrinjavajući poziv od djevojke njenog sina. Njen sin, Metju Dizni, 20-godišnji vojnik stacioniran u Fort Bragu u Severnoj Karolini, nije se javljao na telefon. Ni djevojka, ni mama ni male sestre nisu ga mogle dobiti. „Bilo je veoma različito od njega“, kaže Bowman. “Matthewova sestra je bila nevjerovatno bolesna cijeli život” s rijetkim crijevnim poremećajem. “Kad ona nazove, on se javlja.”

Njen sin je bio dijete o kojem nikada nije morala da brine, kaže Bowman za Rolling Stone. Kao dječak, dobro se ponašao i podržavao svoju mamu, koja je prošla kroz gadan razvod i imala je finansijske probleme. Bio je „veseo i strastven“ u vezi bejzbola, fudbala i video igrica. I otkad se seća, on je imao u glavi da se pridruži vojsci. “Imao je vrlo čvrsto uvjerenje da, ako si sposoban, trebaš služiti svojoj zemlji”, kaže Bowman. “Bilo da vam se sviđa vaš predsjednik ili ne. Mogao bi vam reći sve o drugim zemljama u kojima je to bilo obavezno.”

Disney je razmotrio sve grane usluga i odlučio se za američku vojsku. Upisao se nakon srednje škole, školovao se za radara i u martu 2020. godine raspoređen je u vazdušno-desantni artiljerijsku pukovniju u Fort Bragg. Napravio je devet padobranskih skokova, a posljednji put kada je razgovarao s mamom, bio je uzbuđen što će izvesti deseti. Ali tog petka u junu imao je slobodan dan. „Sati su prolazili, a on nije odgovarao nikome od nas“, kaže Bowman. “Ovo je bilo krajnje van karaktera.”

Bowman i njene kćeri pozvale su neke od Diznijevih prijatelja, kolega vojnika u Fort Braggu, i oni su alarmirali dežurnu vatrogasnu stražu, kaže ona, koja je locirala snimke nadzora Disneyja i još jednog radara, Spc. Joshua Diamond, ulazi u kasarnu u 11 noć prije. Ali kada su pokucali na Diamondova zaključana vrata, niko nije odgovorio. Ni vatrogasna straža ni vojna policija nisu nasilno otvorili Diamondova vrata, jer nisu prošla 24 sata, što znači da se on i Dizni ne mogu smatrati nestalim osobama. “Iako je bilo članova porodice koji su govorili da nešto nije u redu”, kaže Bowman, “nisu htjeli otvoriti zaključana vrata.”

Bowman je bio izbezumljen. Kontaktirala je porodičnog prijatelja u Merilendu, pukovnika u vojsci, i on je uputio nekoliko poziva koji su očigledno podstakli vojnu policiju na akciju. Pozvali su Bowman i tražili od nje dozvolu da prate telefon njenog sina. „A onda su to bili cvrčci“, kaže ona. “Sve je utihnulo. Onog trenutka kada sam dao dozvolu da pingujem njegov telefon, poslanici nisu hteli da razgovaraju sa nama.”

Vojska slijedi strogu proceduru za obavještavanje najbližih o žrtvama i uvijek šalje uniformisanog oficira da lično prenese loše vijesti. Ali oko ponoći, Diznijeva sestra je primila anonimni poziv. Bowman je stajao na prednjem trijemu. „Upravo sam čula kako vrišti“, kaže ona. „Ušao sam unutra, a ona je bila na podu u kuhinji sa Metovom devojkom, vikala je ‘Ovo nije jebeno smešno. Ko si ti jebote? Kakva je ovo bolesna šala?”

Pozivalac bi im samo rekao da Dizni “više nije živ”. Bowman je uputila telefonski poziv nakon očajničkog telefonskog poziva i, u dva sata ujutro, javila se komandantu bataljona svog sina. Potvrdio je da je Dizni pronađen u Diamondovoj sobi, beživotan. „Tako mi je žao“, sjeća se kako je rekao. “Bio je dobro dijete.” Ali nije joj htio reći šta se dogodilo, samo da Dizni “nije učinio ništa da se povrijedi”.

 

To nije bio slučaj. U stvari, i Diamond je bio mrtav. Njegovo tijelo pronađeno je povaljeno preko Diznijevog na podu, gotovo kao u zagrljaju. I mnogi vojnici Fort Bragg nedavno su umrli pod sličnim okolnostima – tiho, u svojim kasarnama, u krevetima, u parkiranom automobilu ili negdje izvan pošte, bez vidljivog uzroka. Prema setu izvještaja o žrtvama koje je Rolling Stone dobio putem Zakona o slobodi informacija, najmanje 14 — i čak 30 — vojnika Fort Bragg je umrlo na ovaj način od početka 2020. Ipak, nije bilo potvrde od strane Vojska ili izvještavanje u nacionalnoj štampi o bilo kojem aspektu ovog fenomena, niti ijednu riječ bilo kojeg člana Kongresa. Obaveštene su samo porodice žrtava – diskretno i privatno.

Diznijeva komemoracija bila je u julu. „Spremali smo se da uđemo u kapelu“, kaže Bowman, a u sobu je ušao general-major Chris Donahue, komandant 82. vazdušno-desantne divizije i lično je obavestio da su rezultati toksikološkog izveštaja. uzrok smrti je akutna intoksikacija fentanilom.

Donahue, koji je od tada unapređen u general-pukovnika, nije odgovorio na zahtjev za komentar poslat Fort Braggu.

Ali Rolling Stone je dobio Obrazac 1300 Diznijevog ministarstva odbrane, “izvještaj o žrtvi”, koji u suštini služi kao vojni list o smrti. Potvrđuje da je slučajno preminuo od predoziranja fentanila.

To je samo pojačalo Bowmanovu zbunjenost. „Moj sin nije bio narkoman“, insistira ona. Ni pod kojim okolnostima ne bi svjesno progutao fentanil. Ovisnost je bila prisutna u porodici, a Diznijeva mlađa sestra je pretrpjela desetine operacija i povremeno se oslanjala na opioide ili je morala odustati od njih, tako da je bio dobro svjestan rizika koji oni nose. „Fentanil, ketamin, narkan, laudanum, perkocet, morfijum“, kaže Bowman. “Ovo su lijekovi o kojima smo redovno razgovarali.”

Međutim, jedan razgovor koji nikada nije vodila sa svojom djecom bio je o krivotvorenim pilulama. Vojni istražitelji su je obavijestili da je Disney progutao imitaciju Percoceta, lijek protiv bolova koji se izdaje na recept. „Nikada u životu nisam čula za lažni Percocet koji je izgledao legitimno iz apoteke“, kaže ona, „sve dok ga moj sin nije uzeo i to ga je ubilo.

NEVEROVATNO UKUPNO od 109 vojnika raspoređenih u Fort Bragg, aktivnih i rezervnih, izgubilo je živote 2020. i 2021. godine, pokazuju izvještaji o žrtvama dobijenim putem Zakona o slobodi informacija. Samo četiri od smrtnih slučajeva dogodila su se u prekomorskim borbenim operacijama. Sve ostalo se odigralo u državi. Manje od 20 je bilo iz prirodnih razloga. Sve ostalo je bilo moguće spriječiti. Ovo je naizgled nezapamćen val smrtnih slučajeva na modernoj američkoj vojnoj instalaciji.

Preuzeto sa rollingstone.com

About admin

Check Also

Iza mema: Unutar uvoda u urnebesni osmijeh Luke Dončića Devinu Bookeru

Sledeće veliko individualno rivalstvo NBA lige je tu i to između dve najsjajnije mlade zvezde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *