Home / Kultura / Kulturni film sedmice: ‘Odluka o odlasku’

Kulturni film sedmice: ‘Odluka o odlasku’

Kulturni film sedmice: ‘Odluka o odlasku’

Imaš hičkokovski svrab za češanje?

Ne tražite dalje od Odluke o odlasku Parka Chan-wooka, koji je južnokorejskom režiseru ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu, a mogao bi biti jedan od njegovih najboljih filmova.

Ovaj proceduralni triler prati detektiva policije iz Busana, Hae-joona (Park Hae-il), dok istražuje sumnjivu smrt bogatog čovjeka. Ukočeni, Ki Do-soo (Yoo Seung-mok), bio je strastveni penjač i nalazi se u podnožju planine. Čini se da svi tragovi upućuju na najgnusnije ubistvo, pri čemu je čovjekova lijepa i zagonetna udovica Seo-rae (Teng Wei) glavni osumnjičeni. Međutim, dok vreli tragač dovodi u pitanje očaravajuću potencijalnu fatalnu ženu, on postaje sve više fiksiran. Da li joj je alibi zaista jasan ili njime manipuliše talentovani emocionalni mimičar?

Koji god da je, stvara se opasna veza.

Već iz te radnje mršave, moglo bi vam biti oprošteno što ste pomislili da će Basic Instinct dobiti tretman Parka. Najbolje ublažiti ta očekivanja.

Što se tiče onih koji traže žestoke ekscese u Parku kao što je _Oldboy_ova tuča u hodniku bez daha ili _The Handmaiden_ zabrinjavajuća marka sadizma, budite oprezni, budući da je Odluka o odlasku prigušena afera koja ima više zajedničkog sa rediteljevim veoma podcijenjenim Stokerom nego nekima od njegovih prethodnih radova.

Park izrađuje labirintski dragulj velike vizuelne ljepote koji ne samo da šiša kapu na Vrtoglavicu i sve klasične noir arhetipove (velika gradska guma koja ima zadatak da riješi ubojstvo koje uključuje udovicu s tajnom zbog koje se dovodi u pitanje svoj brak i instinkte), već i uzbudljivo revitalizira žanr čineći ga u svojoj srži bolno romantičnom ljubavnom pričom.

Montaža je precizno izrađena, a odvažna kamera čini čuda na način na koji vas uvlači u priču i psihu likova. Park također ulijeva svoju ludnicu s oblikom lirske napetosti koja čini ovu misteriju ubistva koja vas potpuno opija svojim čvornim zaokretima.

Zaista, odluka o odlasku zahtijeva fokus. Isprepletene linije zapleta zahtijevaju vašu punu pažnju, a detalji koji su inherentni naraciji (aplikacije, tekstovi i snimci su sastavni dio priče) ponekad daju već razrađenoj radnji dodatne vrtoglave slojeve. Ipak, držite se toga i bit ćete nagrađeni sofisticiranom pričom o nesrećnoj čežnji čije će teme doživljavanja nemoguće ljubavi i hrvanja s izgubljenim vezama odjeknuti s vama dugo nakon što se krene.

Što se tiče vrhunca, ako se zatečete i opčinite krajem još jednog filma ove godine, bićemo iznenađeni.

Preuzeto sa euronews.com

About admin

Check Also

Priče skrivene u drevnom indijskom zanatu kantha

Hiljadu godina stara rukotvorina upcycling je tradicionalno bila platno za obične žene da ispričaju svoje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *