Home / Zanimljivosti / Naučno otkriće moglo bi pomoći u razvoju novih tretmana za gubitak kose

Naučno otkriće moglo bi pomoći u razvoju novih tretmana za gubitak kose

Japanski naučnici vjeruju da bi njihov rad mogao otvoriti nove istraživačke puteve za razvoj novih strategija liječenja poremećaja gubitka kose, uključujući alopeciju, koja pogađa i žene i muškarce.

Novi tretmani za gubitak kose mogli bi se razviti zahvaljujući naučnom otkriću u Japanu, kažu istraživači.

Tim, koji obuhvata niz univerziteta u zemlji, proučavao je proces rasta folikula dlake, nadajući se da bi njihov rad mogao doprinijeti izradi regenerativnih lijekova.

Studija objavljena u časopisu Science Advances otkriva da su uspješno generirali folikule, koji su u suštini sidra koja drže kosu na vašem tjemenu i drugdje.

Folikuli su stvoreni “u kulturama”, što je naučni žargon za pod kontrolisanim uslovima, a ne u prirodnom okruženju, ali sada se istraživači nadaju da će replicirati proboj sa ljudskim ćelijama.

To bi moglo otvoriti nove istraživačke puteve za razvoj novih strategija liječenja poremećaja gubitka kose, uključujući alopeciju, koja pogađa i žene i muškarce.

Tim se nada da će njihov rad također doprinijeti razumijevanju kako i zašto neki ljudi pate od gubitka kose.

“Naš sljedeći korak je da koristimo ćelije ljudskog porijekla i da se prijavimo za razvoj lijekova i regenerativnu medicinu”, objasnio je Junji Fukuda, profesor sa fakulteta inženjerstva na Nacionalnom univerzitetu Yokohama (YNU).

Kako su naučnici došli do otkrića?

Ključ za proboj je nešto što se zove organoidne kulture – to su male, jednostavne verzije organa koje naučnici mogu napraviti za potrebe laboratorijskih studija.

Oglas
Ovi organoidi su dizajnirani da rekreiraju arhitekturu i fiziologiju ljudskih organa, dok bi se tradicionalno istraživači oslanjali na životinjske modele.

Tatsuto Kageyama, docent sa Fakulteta inženjerskih nauka na YNU, rekao je da su oni “obećavajući alat” koji je pomogao timu da postigne tako obećavajuće rezultate.

Organoidi folikula dlake stvoreni su korištenjem male gustine “ekstracelularnih matrica” ​​- ovo je okvir u našem tijelu koji obezbjeđuje strukturu ćelija i tkiva.

Sve je to pomoglo timu da se što više približi ponovnom stvaranju procesa i okruženja potrebnih za rast kose, dok je još uvijek bio u kontroliranom laboratorijskom okruženju.

Krajnji rezultat je bio da su folikuli dlake i dlake narasli sa skoro 100% efikasnošću, dostižući oko tri milimetra dužine nakon 23 dana.

Zatim su dodali i lijek koji stimulira melanocite – ćeliju koja je ključna za proizvodnju boje kose. Ti rezultati su opet bili vrlo obećavajući, poboljšavajući izgled laboratorijski proizvedenih vlakana.

 

Preuzeto sa news.sky.com

About admin

Check Also

Apple iPad postaje skuplji, šareniji; iPad Pro dodaje M2 i 5G

Oba modela, zajedno sa novim dodacima, biće dostupna od 26. oktobra. iPads ove jeseni će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *