Home / Kultura / Najstarija poznata mapa zvijezda na svijetu koja se krije u srednjovjekovnom rukopisu
The parts of the scroll were scanned using shortwave-infrared hyperspectral imaging.

Najstarija poznata mapa zvijezda na svijetu koja se krije u srednjovjekovnom rukopisu

Multispektralna slika starogrčkog palimpsesta otkriva fragmente legendarne rasprave astronoma Hiparha o noćnom nebu.

sedmica. Ovo otkriće moglo bi baciti novo svjetlo ne samo na Hiparhov pokušaj da mapira noćno nebo kroz precizna mjerenja i proračune, već i na historiju astronomije.

Hiparh, koji je takođe poznat kao otac trigonometrije, često se smatra najvećim astronomom antičke Grčke. Čini se da su dijelovi njegove zvjezdane mape prikazani u Codex Climaci Rescriptus, knjizi sirijskih tekstova napisanih u 10. ili 11. stoljeću čije su pergamentne stranice izbrisane kako bi se mogle ponovo koristiti (uobičajena praksa recikliranja u to vrijeme), ali ipak nose vidljive tragove svog ranijeg oblika. Ovaj poseban palimpsest dolazi iz grčkog pravoslavnog manastira Svete Katarine na egipatskom Sinajskom poluostrvu, iako Muzej Biblije u Washingtonu, DC, sada posjeduje većinu Kodeksovih folija.

Multispektralna slika otkriva pojačani grčki podtekst u crvenoj boji ispod crnog sirijskog nadteksta

Muzej Biblije
Timovi iz elektronske biblioteke ranih rukopisa u Kaliforniji i projekta Lazarus sa Tehnološkog instituta u Ročesteru otkrili su zamagljeni tekst i merenja koristeći mnoge talasne dužine svetlosti, tehniku ​​poznatu kao multispektralna slika.

Istraživači sa Univerziteta Sorbonne i Univerziteta Cambridge tada su uspjeli dešifrirati opise četiri sazviježđa. Ne samo da se činilo da ovo otkriva Hiparhovu kartografiju, već tim takođe kaže da su novootkriveni numerički dokazi veoma konzistentni sa stvarnim zvezdanim koordinatama.

Ovo bi učinilo Hiparhov katalog preciznijim od Ptolemejevog mnogo kasnijeg astronomskog priručnika Almagesta, iako istraživači priznaju da rade sa malim uzorkom i da bi mogle postojati značajne greške u delovima Hiparhovog kataloga zvezda koji nisu preživjeli ili još nisu otkriveni. .

Naučnici kažu da Codex Climaci Rescriptus ipak može otkriti još više Hiparhovih zvjezdanih zapažanja.

Zavirivanje u prošlost
Naučnici čitaju 300 godina staro zapečaćeno pismo bez otvaranja
Drevni atlasi otkrivaju da je Maču Pikču nekada imao drugačije ime
Najsavremenije digitalne tehnologije nastavljaju da obnavljaju vitalne delove kulturnog nasleđa na dokumentima koje ljudsko oko ne može da vidi usled oštećenja, propadanja ili namernog brisanja.

Multispektralno snimanje oživjelo je tekst iz najstarijih poznatih kopija spisa starogrčkog matematičara Arhimeda. Otkrivene su tajne svitaka oštećenih u erupciji Vezuva i otkriveni elementi svitaka s Mrtvog mora, istorijski značajnih biblijskih fragmenata pronađenih iz pećina u Kumranu u Izraelu.

Preuzeto sa cnet.com

About admin

Check Also

Priče skrivene u drevnom indijskom zanatu kantha

Hiljadu godina stara rukotvorina upcycling je tradicionalno bila platno za obične žene da ispričaju svoje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *