Home / Zanimljivosti / Pixel 7 Pro naspram 6 Pro kamere Shootout: Koliko se promijenilo u godini?

Pixel 7 Pro naspram 6 Pro kamere Shootout: Koliko se promijenilo u godini?

Komentar: Kamera Pixel 6 Pro je bila najbolja Googleova do sada. Pixel 7 Pro je identičan u nekim oblastima — au drugim je primjetno bolji.

Još jedna godina, još jedan Google Pixel telefon. Dok je prošlogodišnja linija Pixel 6 preoblikovala seriju – doslovno, uvodeći potpuno novi dizajn – Pixel 7 i 7 Pro su iterativne nadogradnje. To nikako nije loše, jer je Pixel 6 Pro odličan telefon. Google je uzeo taj telefon, prilagodio njegov izgled, ubacio brži procesor i poboljšao aspekte svojih kamera.

Vjerovatno će ljudi najviše primijetiti poboljšane kamere. Testirao sam kamere Pixel 7 Pro u odnosu na prošlogodišnji Pixel 6 Pro i otkrio da su, što nije iznenađujuće, slične. U stvari, ako gledate samo obične snimke snimljene tokom dana, fotografije sa oba telefona izgledaju identično. Međutim, različiti načini zumiranja i fotografija pri slabom osvjetljenju modela 7 Pro promijenjeni su na bolje.

Obično bih ovako započeo poređenje sa osnovnim dnevnim snimcima, ali pošto su u osnovi isti na oba, sačuvao sam ih do posljednjeg. Ako se pitate kako se Pixel 7 Pro slaže s Appleovim iPhoneom 14 Pro, telefonom koji pristupa fotografiji na mnogo drugačiji način, ovdje ćete pronaći to poređenje.

Pixel 6 Pro (R) vs. Pixel 7 Pro (L), Portrait mode.

Pixel 7 Pro snima jasnije portrete
Fotografije u portretnom režimu snimljene na Pixel telefonima se polariziraju. Googleovi telefoni se oslanjaju na mnogo kompjuterske fotografije, koristeći softver za dopunu snimaka nakon što su snimljeni. Budući da su telefoni obučeni da prepoznaju i pojačavaju teksture, portretni snimci su uvijek super detaljni – ponekad previše detaljni.

Pixel 7 Pro pristupa portretima na isti način, ali uz neke male izmjene. Najveća razlika koju sam primijetio je da Pixel 6 Pro prirodno snima portrete s većim otvorom blende, što rezultira plićom dubinom polja. Na fotografijama ispod mog prijatelja Addela možete vidjeti da je ograda u pozadini daleko zamućenija na snimku sa 6 Pro. Addelovo lice takođe izgleda nedovoljno zasićeno u poređenju sa snimkom 7 Pro.

james

Pixel 6 Pro (R) vs. Pixel 7 Pro (L), Portrait mode.

Daniel Van Boom/CNET

Možete vidjeti isto dublje zamućenje kada uporedite ove Chrisove portrete ispod. Pogledajte pažljivo i videćete da je detekcija ivica 7 Pro bila malo bolja u prepoznavanju gde Chrisova kosa završava i gde počinje pozadina.

Na ovim Džejmsovim fotografijama, otkrio sam da se Pixel 7 Pro bolje nosi s izazovnom svjetlosnom situacijom (svjetlo u donjem dijelu sija direktno na Jamesovo lice). Morate pogledati izbliza, ali Pixel 6 Pro ima dublje senke na Džejmsovom licu — ali to je marginalna razlika.
Ove suptilne razlike prenose se na selfie kameru, za koju sam zapravo otkrio da je malo dosljedno bolja na Pixel 7 Pro. Baš kao i kod standardnih portreta, možete vidjeti da selfie kamera na Pixel 6 Pro pojačava mnogo jače zamućenje na slikama ispod. Kao što je bio slučaj sa Addel-om iznad, zasićenost je bolja u snimku Pixel 7 Pro – otkrio sam da je na brojnim snimcima bilo manje odsjaja i malo više boje na mojoj koži.

Uvećajte promjene na Pixel 7 Pro
Počinjemo da uočavamo neke značajne razlike između piksela kada počnemo da uvećavamo – ili umanjujemo. Zahvaljujući novoj tele kameri Pixel 7 Pro, što više zumirate to je veća razlika između dva telefona. Ovo važi i za kvalitet i za mogućnosti: Pixel 7 Pro može snimiti do 30x uvećanja, dok Pixel 6 Pro ima maksimalno 20x.

Počnite sa 3x zumom i primijetit ćete neke male razlike kao na fotografijama ispod. Dinamički raspon na 7 Pro je malo bolji; stene su svetlije i, što je još važnije, senke u žbunju u gornjem levom uglu su dublje na fotografiji 7 Pro. (Ovo će se ponovo pojaviti tokom fotografisanja pri slabom osvetljenju.) Na prvi pogled, međutim, gledate u suštini istu fotografiju.

Uvećajte više i snage Pixel 7 Pro postaju očiglednije. Fotografije ispod su snimljene sa 5x zumom — mislio sam da je to neka egzotična životinja, ali se ispostavilo da je pacov. Naš prijatelj glodar je malo oštriji na slici 7 Pro, ali je uočljiviji nedovoljan kontrast na snimku Pixel 6 Pro. U poređenju izgleda isprano.

Pixel 6 Pro (R) vs. Pixel 7 Pro (L), 3x zoom.

Daniel Van Boom/CNET

Otkačene stvari se i dalje dešavaju sa fotografijama Pixel 6 Pro jer se više oslanja na softver za dalje umanjivanje. Obratite pažnju na cijan nijansu prisutnu na snimku Pixel 6 Pro ispod. Brod je snimljen pri 10x uvećanju na oba telefona. Fotografija Pixel 7 Pro izgleda odlično, ali fotografija 6 Pro izgleda kao da je prošla kroz filter.

Ove fotografije ove ptice — koja je uslužno ostala statua za oba snimka ispod — možda pokazuju najveću razliku između mogućnosti zumiranja. Snimljeno pri zumiranju od 20x, trava na vrhu slike pokazuje kako Pixel 6 Pro jednostavno nije mogao uhvatiti dovoljno podataka, što je rezultiralo nekim upadljivim rastvaranjem.

 

Ultrawide Pixel 7 Pro je širi
Google je ažurirao ultra širokokutnu kameru u svojoj Pixel liniji kako bi snimao šire snimke. Primijetit ćete razliku prije nego što snimite sliku. Na 6 Pro, ultra široka opcija je predstavljena kao “0,7” zum. Na Pixel 7 Pro, to je “0,5” zum.

U primjeru ispod, primijetite koliko je više zgrade na lijevoj strani snimljeno na snimku Pixel 7 Pro.

Slike ispod priključne stanice su snimljene sa iste pozicije, ali videćete da fotografija Pixel 7 Pro izgleda kao da je napravljena korak unazad. Osim šireg okvira, Pixel 7 Pro je također pokupio istaknute dijelove koji nisu prisutni na snimku 6 Pro – pogledajte i oblake i lijevu stranu šetališta.

Suptilniji Night Sight na Pixel 7 Pro
Kada sam nedavno uporedio kameru Pixel 6 Pro sa kamerom iPhone 14 Pro, naišao sam na dilemu. Dok iPhone pokušava snimiti nešto što je otprilike približno onome što oko vidi, 6 Pro koristi softver kako bi slika izgledala što je moguće bolje osvijetljena. Preferirao sam pristup iPhone-a, ali mogao sam razumjeti ako bi neko tvrdio da su snimci Pixela, zahvaljujući tome što su zabilježili više detalja, superiorni.

Pixel 7 Pro smanjuje računske popravke i umjesto toga dozvoljava da se neke sjenke uvuku u njegovu noćnu fotografiju. Rezultat je poboljšan dinamički raspon i, rekao bih, noćni snimci bolje izgledaju.

U nastavku snimite ove snimke pri slabom osvjetljenju, snimljene bez uključenog Night Sighta. Pixel 6 Pro koristi svoje trikove kako bi uhvatio više grmlja koje se nalazi ispred zaljeva. Problem je u tome što grmlje izgleda bučno i odvlači pažnju od brodova koji plutaju u vodi. Pitanje je kvantiteta podataka iznad kvaliteta. Također imajte na umu da se istaknuti dijelovi na snimku Pixel 6 Pro, u obliku svjetala plovila, približavaju pregorjeloj teritoriji.

Ista je priča i sa aktiviranim Night Sight. Noćnom prizoru modela 6 Pro će, prema zadanim postavkama, trebati više vremena da snimi snimak nego Pixel 7 Pro, što rezultira većom ekspozicijom i većom svjetlinom. Na snimcima zaljeva ispod, primijetite kako 7 Pro dozvoljava više senke pored žbunja sa leve strane, dok Pixel 6 Pro ne može da ne osvetli taj deo. To čini svjetliju fotografiju, ali i ravniju sa manje dinamičkog raspona.

Pixel 6 Pro

Ista priča se odigrava i sa snimcima ispod. Ovi snimci su snimljeni u slabo osvijetljenom području, tako da je Pixel 6 Pro prešao u pojačano osvjetljavanje ivica fotografije. 7 Pro se, naprotiv, fokusira na povećanje svjetlosti koju proizvode čamci u zaljevu. Dakle, 6 Pro pobjeđuje u smislu ukupnog svjetla — pogledajte grančice dolje lijevo — ali 7 Pro snima ljepšu fotografiju.

Preuzeto sa cnet.com

About admin

Check Also

Apple iPad postaje skuplji, šareniji; iPad Pro dodaje M2 i 5G

Oba modela, zajedno sa novim dodacima, biće dostupna od 26. oktobra. iPads ove jeseni će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *