Home / Lifestyle / 50 najboljih konceptualnih albuma svih vremena

50 najboljih konceptualnih albuma svih vremena

Od prog epova do R&B remek-djela, ovo su ploče koje definiraju muziku u njenom najambicioznijem obliku
DAVID BROWNE, JON DOLAN, BRENNA EHRLICH, JOE GROSS, KORY GROW, BRIAN HIATT, MAURA JOHNSTON, MICHELLE HYUN KIM, JULYSSA LOPEZ, ANGIE MARTOCCIO, MICHAELANGELO MATOS, TOMÁSHEF MIERSON, TOMÁSHEW MIERSON, ROSHIBA SIMAGE, R. LEVINSON

 

TEMATSKI ALBUMI, VEZANI zajedno vrlo specifičnim raspoloženjima ili međusobno povezanim pjesmama, nisu novi u pop; Kralj forme, Frank Sinatra, počeo ih je praviti prije 70 godina. I zahvaljujući Beatlesovom Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Who’s Tommy i mnogi drugi, rock je preuzeo koncept konceptualnog albuma i krenuo s njim – sa naratorima, likovima i puno stihova i bilješki kako bi sve to objasnili očaranim slušaocima.

U eri striminga, pomislili biste da bi konceptualni albumi, koji zahtijevaju slušanje ploče do kraja, bili jednako privlačni kao i kidanje plastične ambalaže s novog CD-a. Ali upravo uz vinil, tematska ploča ima novi trenutak. Predstojeće Ponoći Taylor Swift su, kaže ona, “priče o 13 neprospavanih noći razasute kroz moj život”. Takva vrsta tematskog praćenja impresivna je čak i za genija orijentiranog na detalje poput Taylora. Drugi albumi s pričama i pjesmama objavljeni u posljednjih godinu dana uključuju kaubojsku osvetnu sagu Sturgila Simpsona The Ballad of Dood and Juanita i I Am the Moon Tedeschi-Trucks Banda, odgovor od četiri EP-a na Laylu. Smashing Pumpkins’ ATUM: Rok opera u tri čina počinje da se prikazuje u tri dela sledećeg meseca.

U čast Midnightsa i njegovih konceptualnih braće i sestara, predstavljamo 50 najvećih konceptualnih albuma svih vremena. Ovo su duhovi koji definišu muziku u njenom najambicioznijem obliku. Oni mapiraju epske narative (od besnih drama o odrastanju do distopijskih naučno-fantastičnih fantazija); nastoje da otelotvore ogromne istorijske i političke trenutke; oni su “kinematografski”, “operski”, “romanistički”. Naša lista se dotiče svega, od klasičnog rocka preko R&B-a, panka do hip hopa. Neka od tih dugoročnih slušalica zveckaju bongovima još od vremena kada ih je vaš ujak hipi kupio na 8 staza; neka su novija pop remek-djela koja kriju duboka značenja unutar glatkih pakovanja. Mnogi su dugi, nekoliko su veoma dugi. Jedan je Styx.

Da bi se našao visoko na listi, album je morao biti i konceptualno čvrst i muzički strašan, zbog čega nekoliko klasičnih albuma s relativno labavom tematskom koncepcijom nije završilo više. Zavalite se, pritisnite “play” i uvijte se u gomilu muzike na koju zaista morate obratiti pažnju.

50
Styx
‘Kilroy je bio ovdje’
1983
Styx
The Concept: Progresivni rok bend sa srednjeg zapada odgovara na pomak udesno u američkoj politici i paranoju oko rok tekstova, sa pločom o budućem društvu u kojem je rokenrol zabranjen.

The Execution: 11. album ovih prog/hard/soft rockera iz Ilinoisa je 40-minutna, platinasta rok opera o Robertu Orinu Charlesu Kilroyu (R.O.C.K.), rokeru kojeg su antirokeri zatvorili u zatvorsku većinu zbog muzičkog morala, koji preruši se u robota da bi se izvukao iz zvecka. I to samo u otvaranju hitova, synth-pop „Mr. Roboto.” “Heavy Metal Poisoning” ismijava paniku koji se maskira tako što prikriva latino, dok “Don’t Let It End” lansira moćnu baladu u anti-rock budućnost. —J.G.

49
The Roots
‘Undun’
2011
The Roots
Koncept: Životna priča dilera droge, ispričana od smrti do rođenja.

The Execution: Svako bi mogao smisliti tematski album o izmišljenom liku, ali prepustiti Rootsima, koji se nikada nisu bojali riskirati, da se petljaju s tom formulom. Undun počinje smrću gangste-prevaranta Redforda Stevensa i kronološki se kreće unazad kroz svoj život, gledajući propuštene prilike (izbjegavanje škole) i nikada ne glamurizirajući svoj posao. Kao i uvijek, Roots spajaju praktične instrumente s rimama Black Thoughta i gostujućih repera, ali rezultati su ovdje dvostruko filmski: saundtrek Blaxploitation-a za moderno doba, s nekim od najubojitijih mješavina hip-hopa grupe Roots, R&B i live bitovi (“The Other Side,” “Kool On”). Nije namijenjeno za kasnonoćnu TV, i tim bolje za to. —D.B.

48
XTC
‘Skylarking’
1986
XTC
Koncept: Životni ciklus albuma, koji slušaoca vodi kroz godišnja doba, seks, ljubav, domaćinstvo, smrt i završava žrtvenom lomačem.

The Execution: vođa XTC-a Andy Partridge jednom je rekao o Skylarkingu: “Miris tog albuma je truli pacov pomiješan sa lakom za podove od lavande.” On je aludirao na pacova koji je trunuo ispod studijske podnice tokom snimanja albuma, ali taj slatko-kiseli osjećaj se vjerovatno više pripisuje tome kako se često sukobljavao s producentom Toddom Rundgrenom (kojeg je nazvao Herr Rundgren) oko režije ploče. , koji je postao najpoznatiji rad XTC-a. Ali ta tenzija nije očigledna kada slušate ploču, koja nas vodi „od smrti do života“ (po „Season Cycle“) dok bend nudi slatko oštar ritam pop hirosti šezdesetih. —B.E.

47
The Avalanches
‘Otkad sam te ostavio’
2001
The Avalanches
Koncept: Mladić pokušava da prati devojku širom sveta, samo da bi mu ostala sećanja na nju i zvuke koje susreće na svom putovanju.

 

The Execution: The Avalanches su navodno napustili koncept rano u produkciji, ali tragovi toga i dalje ih vode, posebno s nekoliko prvih rezova i klasičnom naslovnom numerom. “Two Hearts in 3/4 Time” kruži oko obrade Marlene Shaw “Go Away Little Boy”; postoje pjesme poput “Stay Another Season” i “Flight Tonight”; a glas na “Frontier Psychiatrist” uzvikuje: “Tom dječaku je potrebna terapija!” Australijska grupa se na kraju smesti u razigrani melanž uzorkovanih užitaka, disko-fank ritmova i ambijentalnih pop melodija. Ali melanholična ljubavna ljubav koja je na početku inspirisala Otkad sam te ostavio traje sve vreme. -GOSPODIN.

46
Marina i dijamanti
‘Electra Heart’
2012
Marina i dijamanti
Koncept: Pastelni izmišljeni portreti hiper-ženstvenih američkih arhetipova.

The Execution: Na vrhuncu Tumblra, Marina Diamandis stvorila je kultni elektro-pop klasik. Na njemu ona prikazuje cinične arhetipove američke ženstvenosti: domaćicu iz predgrađa, tinejdžerku slomljenog srca, razbojnicu kuće i kraljicu ljepote željne slavnih. Diamandis udahnjuje zrak u svaki od likova Electre Heart svojim sirovim lirizmom i stručnom produkcijom: „Volio bih da sam kraljica mature, borila se za titulu/Umjesto da imam šesnaest godina i spaljujem bibliju“ na „Teen Idle“. Ona slama srca, slomljeno joj srce, postavlja nedostižne ambicije i osjeća se zarobljeno, stvarajući pritom prekrasno neuredan LP. Marina je ubila Electru Heart, centralnog lika albuma, prije nego što je objavila svoj sljedeći album Froot 2015. Ali 10 godina kasnije, Diamandis je počeo da prihvata LP, dok mu TikTok konačno daje cveće koje zaslužuje. —T.M.

45
Queensrÿche
‘Operacija: Mindcrime’
1988
Queensryche
Koncept: Zavisnik od heroina po imenu Nikki bori se sa opakim demagogom dr. X, zaljubljuje se u prostitutku i gubi sposobnost pamćenja da voli.

The Execution: Seattle metal bend Queensrÿche znao je da su za dobar konceptualni album i dalje potrebne dobre pjesme, a “Revolution Calling”, “Eyes of a Stranger” i “Operation: Mindcrime” su radili kao singlovi koliko i kao zaplet zahvaljujući njihovoj himni refrene. Ali u kontekstu Operation: Mindcrime, privlačnost pjesama samo dodaje dramu nekoj zamršenoj, povremeno jezivoj priči frontmena Geoffa Tatea (samo preskočite prostitutsku pjesmu “Spreading the Disease.”) Ali ono što je sada impresivno je kako se muzika poklapa sa njom. priča je distopija. Kada Tejt peva „Ne verujem u ljubav/Nikad nije vredno bola koji osećaš“ na „I Don’t Believe in Love“, to istovremeno odgovara napetosti zapleta i deluje kao iskren trenutak. -KG.

44
Drive-by Truckers
‘Southern Rock Opera’
2001
voze kamiondžije Southern Rock Opera
Koncept: rok bend sa tri gitare iz Atine, Džordžija, meditira o “dualitetu južnog tanga” i kako uskladiti ljubav prema kulturi regiona sa njegovom nasilnom rasnom istorijom i regresivnom politikom.

The Execution: Preko 94 minuta, veći dio dvostrukog CD-a fokusira se na uspon i bukvalni pad Lynyrda Skynyrda („Ronnie and Neil“ otkriva odnos između Van Zanta i Younga, „Let There Be Rock“ govori o klasiku glavnog tekstopisca Pattersona Hooda -rok tinejdžerske godine u Alabami). Uparuje tu priču sa manje mitskim borbama indie rok benda koji se razlikuje od Drive-By Truckersa (“Shut Up and Get on the Plane” može biti bilo koja grupa). Druge pjesme („Birmingham“, „Wallace“, koja psuje segregacionisti guverner Alabame i predsjednički kandidat) suočavaju se s brutalnom političkom istorijom Juga. Iako pjesma “The Southern Thing” nije dobro ostarjela, tekstopisci Hood i Mike Cooley sve to drže na okupu uz nemirne pjesme i gitarsku grmljavinu. —J.G.

43
J Balvin
‘Boje’
2020
j balvin colores
Koncept: zvučni prikaz Balvinovih raspoloženja i emocija kroz osnovne boje.

The Execution: Nakon trija albuma ispunjenih hitovima, uključujući Oasis iz 2019. sa Bad Bunnyjem, Balvin je svoj zvuk pronašao na Coloresu. Na njemu je svaku od pjesama LP-a nazvao po različitoj boji – od uvodnika “Amarillo” ili “Yellow”, boje za koju on opisuje da evocira “sreću” do “Verde” ili “Green”, što za njega predstavlja ” život i prosperitet.” Sa svojim različitim temama označenim bojama, LP je istraživao Balvinovo unutrašnje djelovanje, sve dok se pridržavao njegovog zvuka s potpisom pop-perreo. Takođe je pozvao japanskog vizuelnog umetnika Takashija Murakamija za video zapise pesme i omot albuma, koji je prekrivao bujno cveće kako bi pružio savršenu dopunu Balvinovoj muzici. —T.M.

42
Halsey
‘Ako ne mogu imati ljubav, želim moć’
2021
Halsey
Koncept: filmska meditacija o porođaju, majčinstvu i kompleksu Madone-kurve, napisana tokom Halseyine prve trudnoće.

Pogubljenje: Iako je Halsey obećala tjelesni horor u filmu Ako ne mogu imati ljubav, želim moć, njene kratke reference na tugu trudnoće i uzbuđenje orgazma dopunjuju ono gdje najviše osjeća nasilje: u svom zjapljenom srcu i spiralnom um. Na svom četvrtom albumu sa industrijskim i emo-rockom, koji su producirali Trent Reznor i Atticus Ross, ona se bori između dihotomija žestoke želje i neizvjesnosti, ludila i bogobojaznosti. Iako teži ka samodestruktivnom, ona je i najsamouvjerenija do sada, dižući sve unutrašnje kontradikcije u dramatično biblijske razmjere. —M.H.K.

41
Elton John
‘Kapetan Fantastic i smeđi prljavi kauboj’
1975
Elton John
Koncept: Elton i njegov dugogodišnji tekstopisac, Bernie Taupin, osvrću se na svoje rane godine, prije nego što je stigla hit parada bez prestanka.

The Execution: Umjesto da poklone svojim fanovima tematski album o novcu i grupama, John i Taupin su se odlučili za ovu uglavnom meditativnu kolekciju pjesama o životu prije zvijezde. Captain Fantastic se jedva ljuljao i sadržavao je samo jedan hit (“Someone Saved My Life Tonight”). Ali nadoknadio je nedostatak lakih udova i muzičkih tanjira sa hronikama sviranja u barovima za život, boreći se da plati stanarinu i mučenjima oko „strukture još jednog ili dva reda“ tokom procesa pisanja pesama. Nekoliko albuma dalo je fanovima tako intiman pogled na očajne padove i povremene uspone želje da se uspiju u muzičkom biznisu. “Hoće li stvari koje smo napisali danas/zvučati tako dobro sutra?” Džon peva u jednom trenutku. Upozorenje na spojler: Da. —D.B.

40
Hold Steady
‘nedjelja rastave’
2005
Hold Steady
Koncept: Mladi pank klinci na Srednjem zapadu se zabrljaju u drogu, seks, piće i dovoljno katoličke krivice da ispune katedralu.

The Execution: The Brooklyn-via-Minneapolis bar bend Hold Steady oduševio je sve sa Separation Sunday, dramom u Springsteen stilu i gitarskim rifovima veličine Killebrew. Craig Finn razbacuje ludo smiješnu, suosjećajnu priču o izgubljenoj djeci koja traže nešto u što mogu vjerovati, bilo da je to zabava ili krvavi križ. Junak: devojka šubara po imenu Holi, skraćeno od “Aleluja”. Odlazi u potragu za spasom, zabijajući se na Uskršnju misu sa kosom skupljenom u razbijenom staklu. Moral: Holi se ponekad može izgubiti, ali prokleto je tačno da će ponovo ustati. Najbolja rečenica: “Trampi vole nas, a mi volimo skitnice.” —R.S.

39
Toni Braxton & Babyface
‘Ljubav, brak i razvod’
2014
Toni Braxton Babyface
Koncept: Kronika veze, od prvog poljupca do konačnog dogovora.

The Execution: Prvobitno, Toni Braxton i Kenny “Babyface” Edmonds su razgovarali o pravljenju albuma obrada, ali nešto drugo je bujalo ispod. “Kenny je rekao, ‘OK, Toni. Nešto se dešava. Niste u dobrom prostoru. Pričaj samnom’, rekao je Braxton za Billboard. “Kada sam počela da pričam sa njim o svom životu, gde sam lično bila sa svojim razvodom, rekao je da moram da pričam o tome, da ovo bude terapeutski. Onda je smislio ovaj koncept.” Rezultat je bio zreli ciklus pjesama bez besmislica, koji su svi zajedno napisali par – ako bilo koji album utjelovljuje ideju R&B-a za odrasle, onda je to ovaj. —M.M.

38
The Mountain Goats
‘Tallahassee’
2002
planinske koze
Koncept: Moderna južnjačka gotika o bračnom paru koji se napio do smrti.

The Execution: The Mountain Goats John Darnielle je objavio tri hvaljena romana i napisao nekoliko sjajnih konceptualnih albuma, poput Goths iz 2017. i Beat the Champ iz 2015. Ali njegovo najbolje književno ostvarenje je Tallahassee, o braku koji se davi u močvarama Floride i rijekama alkohola. Samo sa svojom akustičnom gitarom i malo rezervne pratnje, on priča priču s emocionalnim detaljima koji izazivaju utrobu u pjesmama uključujući “The House Dripped Blood”, “No Children” i “International Small Arms Traffic Blues”, koje lijepo sumira LP raspoloženje nasilne suovisnosti u stihovima poput: “Naša ljubav je kao granica između Grčke i Albanije/Kamioni natovareni oružjem/Prelaze svake noći/Mjesec žut i sjajan.” —J.D.

37
Alice Cooper
‘Dobrodošli u moju noćnu moru’
1975
alice cooper dobrodošao u moju noćnu moru
Koncept: Tinejdžer po imenu Steven nalazi se zarobljen u svojim noćnim morama, susreće se s gladnim paucima crne udovice, nekrofilima i Vincentom Priceom prije grubog buđenja i sretnog kraja.

The Execution: Alice Cooper je priređivao kitnjaste, sablasne vodviljske revije prije Welcome to My Nightmare, ali tek nakon što je napustio originalne kolege iz benda i dao all-in na svoj koncept noćne more, postao je Alice Cooper, rijedak ghoul koji je mogao uznemiriti roditelje ali i brbljanje sa Dinah Shore. Zahvaljujući pisanju pjesama gitariste Dicka Wagnera (Lou Reed, Kiss) i producenta Boba Ezrina, album spretno obuhvata goth fantazije (“Steven”), plesne numere Freda Astera (“Some Folks”), feminističke balade (“Only Women Bleed” ), i funkatoni u stilu Shafta (naslovni rez) — ponekad u isto vrijeme.

 

36
Raphael Saadiq
‘Jimmy Lee’
2019
Jimmy Lee
Koncept: R&B autor gleda na ovisnost, masovno zatvaranje, rasizam i mentalne bolesti kroz prizmu svog proživljenog iskustva.

Peti samostalni album The Execution: Saadiq – i to prvi otkako je dobio nominaciju za Oskara i pomogao u nadgledanju Solangeovog A Seat at the Table – kolekcija je zapanjujućeg fanka i soula koji oslikavaju efekte ovisnosti iz više perspektiva. “Something Keeps Calling” je spori džem sa zlokobnom ivicom, čiji se stihovi dotiču posljedica spržene zemlje ovisnosti; „Rikers Island“ sa jevanđeljskim tonovima i čvornato djelo „Rikers Island (Redux)“ predstavljaju dvodijelnu stranu protiv sistema krivičnog pravosuđa. Kendrick Lamar se pojavljuje za posljednju pjesmu, zamišljenu “Rearview”, postavljajući pitanje koje visi nad ovim mučnim, prodornim albumom: “Kako mogu promijeniti svijet, ali ne mogu promijeniti sebe?” —M.J.

35
Magnetna polja
’69 ljubavnih pjesama’
1999
magnetna polja
Koncept: Šta je zapravo “ljubavna pjesma”? Stephen Sondheim iz indie popa kreće u potragu za neuhvatljivim odgovorom na to pitanje u svom magnum opusu od tri CD-a.

Pogubljenje: Stephin Merritt možda ima samo jedan pjevački glas – grleno pjevanje koje zvuči kao da je pomiren sa životom razočaranim – ali on je dovoljno pronicljiv da zna da veze mogu svakoga učiniti sretnim, tužnim, ljutim, ogorčenim, razočaranim, obnovljenim , ili bilo koju kombinaciju gore navedenog. Sve te emocije (i seksualne sklonosti) se pojavljuju u nečemu što predstavlja indie kabare šou – ploču o ljubavnim pjesmama, kako je rekao – tokom gotovo 70 melodija. Merit i njegov bend postavili su te pjesme na country swing, jazz, post-grunge rock, irske narodne pjesme i pozorišne predstave, čineći svaku pjesmu gotovo minijaturnim konceptom za sebe. —D.B.

34
Iron Maiden
‘Sedmi sin od sedmog sina’
1988
Iron Maiden
Koncept: Bangeri zamišljaju dijete koje posjeduje čudne moći zahvaljujući numerologiji i veliku porodicu koja odbija kondome.

The Execution: Frontmen Bruce Dickinson puni Dantea, predstavljajući Sedmog sina na glavnoj numeri “Moonchild” – “Sedam smrtnih grijeha/Sedam načina za pobjedu/Sedam svetih puteva u pakao… i vaše putovanje počinje.” On i njegovi kolege iz benda ne prave pauzu 44 minuta. Između gitarskih sola za prste, Dickinson razmišlja o smrtnosti („Beskonačni snovi“), magiji („The Clairvoyant“) i Juliju Cezaru („The Evil That Men Do“). Uprkos svim njihovim teškim mislima, Iron Maiden je takođe uspeo da napravi pop pesmu sa „Can I Play With Madness?“ koji kombinuje tekstove o prorocima i kristalnim kuglama sa njihovim najjačim refrenom od „Run to the Hills“. -KG.

33
Parlament
‘Funkentelechy vs. placebo sindrom’
1977
parlament
Koncept: Funky vanzemaljci se bore sa zemljanima koji ne plešu; ples pobjeđuje.

The Execution: Parlament je već bio starac u konceptualnim albumima kasnih sedamdesetih: „Istraživali smo politiku o Čokoladnom gradu, komunikaciju i socijalnu pravdu na Mothership Connectionu, i individualizam i grupno razmišljanje o Klonovima dr. Funkensteina,” kolovođa George Clinton napisao je u svojim memoarima. Za svoje praćenje, bend je opisao termin “entelehija” – Aristotelovu kovanicu za “proces kojim vrsta postaje sama”, napisao je Clinton – osmislivši bitku između fanki vanzemaljskog Star Child-a (Clinton) i Sir Nose D-a. ‘Voidoffunk: Prvi tjera potonjeg da pleše tako što ga, između ostalog, puca iz “Bop Gun-a”. „Kada bih morao da izaberem jednu P-Funk ploču koju bih odneo na Mesec, uzeo bih Funkentelechy protiv placebo sindroma“, napisao je Clinton. “Uradio je određene visokokonceptualne stvari s lijepim, laganim dodirom, a muzika je bila čvrsta kao jebeni bubanj.” —M.M.

32
Millie Jackson
‘uhvaćen’
1974
Millie Jackson
Koncept: Duševna priča ljubavnog trougla, koju pripovijedaju dvije vatrene žene pomiješane s istim dvostrukim muškarcem.

The Execution: R&B kraljica sedamdesetih Millie Jackson mogla je zakoračiti do bilo kojeg umjetnika tog doba kada su u pitanju konceptualni albumi punog izražaja. Uhvaćeni je Džekson u svom najodvažnijem stanju: tu su prevareni muž, žena i „druga žena“, ali svaka žena može da ispriča svoju stranu priče. Prva strana je djevojka; Druga strana je žena. Džeksonova počinje svojom 11-minutnom pesmom “Ako te volim, ne želim da budem u pravu”, koja se spušta i prlja zbog neverstva sa haus bendom Muscle Shoals. U međuvremenu, supruga bjesni na “Sve je gotovo, ali vikanje”. —R.S.

31
Nick Cave i Bad Seeds
‘Ghosteen’
2019
Ghosteen
Koncept: Roditelj izgubi dijete, a zatim izgubi sebe u tuzi. Tada ga dijete doziva sa neba.

The Execution: Godinama je Nick Cave bio laureat goth rocka, pjevajući sablasne vinjete na albumima poput Your Funeral… My Trial i drskog koncepta LP, Murder Ballads. Tada mu je umro 15-godišnji sin Artur, a on je na smrt gledao drugačije. Na Ghosteen-u obrađuje svoj gubitak, pjevajući “I am pored tebe/Potraži me” na “Ghosteen Speaks”, u dijelu iz perspektive djeteta,

 

30
Marvin Gaye
‘Evo, draga moja’
1978
marvin gaye ovdje draga moja
Koncept: Gej se udaje, razvodi, dobija hitove sa velikim pravnim računom — i sve to beleži u ciklusu pesama od 14 pesama.

The Execution: Kao dio nagodbe o razvodu sa svojom prvom suprugom Annom, Gaye je pristao da joj da predujam sa svog sljedećeg albuma, kao i prvi veliki dio tantijema. Otuda i naslov Evo, draga moja i pesme o lepim vremenima (mlečne kupke, satenske čaršave), njegovom ludilu (kokain i kurve), i onome što je morao da joj naplati („Ako si me ikada voleo svim srcem/ Nikada ne biste uzeli milion dolara da se rastanete”). Ko bi još rimovao “reci mi molim te” sa “advokatski troškovi”? Groove su uglavnom opušteni, fluidni i lišeni blistavih melodija koje bi Gaye mogla dočarati. Ali znajući da će njegova bivša imati najviše finansijskih koristi, možda nije želio da napravi hit? Sada postoji koncept. —D.B.

Preuzeto sa rollingstone.com

About admin

Check Also

‘Mama nas je odijevala isto do 4. razreda osnovne škole, što je bilo zabavno. Čak se i sada znamo slično odjenuti’

Modno osviještene sestre velike su ljubiteljice boja po kojima se danas često i usklađuju, kada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *