Home / Lifestyle / Stephen Curry sve stavlja na kocku

Stephen Curry sve stavlja na kocku

NBA superzvijezda promijenila je košarkašku igru ​​na bolje. Sada, može li on pomoći u promjeni Amerike?

STEPHEN CURRY je prešao dug put od neobičnog slučaja vladine zavjere iz svemira. Prije pet godina — nakon što je osvojio svoj drugi NBA šampionat sa Golden State Warriorsima, i odmah nakon što ga je Donald Trump izazvao na Twitter rat — Curry je igrao golf sa svojim prijateljem Barackom Obamom kada je bivši predsjednik počeo da se šali o tajnama Bijela kuća, onakva kakvu ne bi trebalo da nosite kući u Mar-a-Lago. Obama je nehajno postavio udarac, okrenuo se i mrko rekao: “Nećete vjerovati kako izgledaju vanzemaljci.”

Sljedeće godine, s još jednom titulom iza sebe, Curry se napola našalio u podcastu da bi slijetanje na Mjesec moglo, u stvari, biti lažna vijest. Prikazan mu je video o teoriji zavjere tokom njegove zadnje godine u kršćanskoj srednjoj školi, kaže danas Curry, “da nas naoruža da branimo svoju vjeru dok smo odlazili u svijet”. Ali podcast gaf postao je viralan. „I te noći“, seća se, „dobio sam e-mail. Bila je to prilično stroga, direktna izjava predsjednika Obame.” Čovjek je sletio na površinu Mjeseca, obavijestio ga je Obama, a ono što kažete je važno, ovdje gore u predsjedničkoj stratosferi moći. Ukor se nastavio, Kari kaže: “Moraš nešto da uradiš u vezi sa ovim.” Dakle, Curry je nastavio da vodi 15-minutnu diskusiju sa astronautom za svojih 23 miliona pratilaca na IG Live. I uputio je Under Armour, kompaniju koja se bavi odjećom za performanse kojoj je pomogao da se podigne u moćnu kuću, da napravi prilagođeni par patika s kraterima i američkom zastavom koje bi mogao nositi u igri i prodati na aukciji kako bi podržao STEM programe u području Bay Area .

Prošlog juna, Curry je ponovo bio na vrhu svoje rodne planete. Nekoliko minuta nakon što su njegovi Warriorsi osvojili svoje četvrto prvenstvo, dvostruki MVP regularne sezone uhvatio je svoj prvi MVP trofej finala NBA lige, a zatim je viknuo svojim mrziteljima u kameru: „Šta će sada reći? Šta će sad reći?!” Košulja mu je bila mokra od šampanjca i želio je da se vrati svojoj porodici. Ali Curryjev menadžer mu je dao telefon za jednu čestitku. Obama je ohrabrio šampiona da se udari u prsa. 44. predsjednik je “spuštao neke šipke”, prisjeća se Curry – i predložio je da Curry doda malo sosa novoj mantri: “Šta će, jebote, sada reći?!”

On je ušutkao hejtere. Curry je izašao iz pauze uzrokovane povredama zbog pandemije kako bi osigurao svoje mjesto u knjigama rekorda kao najbolji strijelac svih vremena. Izvan suda, njegov naslijeđeni projekat, poznat povjerljivim savjetnicima i članovima porodice kao Curryverse, ne poznaje granice. Ove vansezone, Curry je konačno dobio diplomu sa Davidson Collegea u Sjevernoj Karolini, gdje je takozvani ubojica s bebinim licem vodio naciju u trojkama prije nego što je 2009. godine, nakon prve godine, otišao u NBA. Svoju proslavu “Noćne noći” označio je zaštitnim znakom – glave nagnute na jastuk za ruke, nakon što je svoje protivnike izbacio kantom sa kvačilom – koja je postala kandidat za najbolji mem 2022. On je skoro zaključio doživotni ugovor sa Under Armourom potencijalno vrijedan više od milijardu dolara. A kroz svoju fondaciju Eat.Learn.Play., Curry je pomogao da se nahrani hiljade djece u nevolji i podijelio je više od 500.000 knjiga, pretvarajući organizaciju u legitimnog agenta za promjene po pitanju gladi i pismenosti. Dok je bio na tome, Curry je krunisao šampiona svoje Underrated turneje za mlade golfere boje kože, koji možda čini više na diverzifikaciji njegovog drugog omiljenog sporta nego što je Tiger Woods ikada učinio.

Sa 34 godine, Curry je “apsolutno” posvećen osvajanju titule ove godine. Ali igra nije njegov jedini fokus. Curry je podigao svoj profil kao biznismen, humanitarac i — polako ali sigurno — aktivista i glasniji politički lider. Pogledajte njegov kaleidoskopski pogled dok razmatra svoj status u istorijskim knjigama i počećete da verujete Curryju kada izjavi da na kraju može „imati isto toliko uticaja“ kao Majkl Džordan. I dok je ozloglašeni apolitični Jordan jednom rekao da “i republikanci kupuju patike”, Curry je već stavio svoj brend na kocku sukobivši se s Trumpom, podržavajući Joea Bidena i marširajući za rasnu pravdu. Sada, Curry se bori s time kako bi mogao proširiti značenje utjecaja, i pita se šta će, jebote, sljedeće reći.

„Rasteš i razvijaš se na istoj strani kao i ovi nacionalni, politizirani razgovori, ali to ne mora biti sa strane“, kaže mi, štipajući se za svoju mršavu bradu ispod brade. “Ono što pokušavam je da budem realan, ali i da aktiviram razgovor koji je ponekad neugodan.”

 

STIŽAJUĆI U Klub za dečake i devojčice u Long Biču, Kalifornija, u utorak ujutro početkom avgusta, Kari na prstima prolazi pored teretane i zaviruje u sveže oslikani mural sebe i MLK-a koji okružuje teren. Četiri tuceta učenika iz susjedstva, obučeni u Curryjeve patike, strpljivo čekaju unutra gosta iznenađenja. Ali ovo je LBC, gdje Snoop Dogg vlada. To je Snoopova stara teretana. A u učionici koja je pretvorena u zelenu sobu pored terena, Snoop takođe čeka, željan tračeva o Karijevom bivšem saigraču Kevinu Durantu, koji je tokom vikenda zahtevao da Brooklyn Netsi ili njega zamene ili otpuste svog trenera i generalnog menadžera.

“To je KD! Svaki tim ga želi,” kaže Curry – uključujući, otkrio bi mi za ručkom tog popodneva, Warriorse.

Slažu se da je Durantu bolje da ostane na mjestu, a Curry se vraća na smijeh zlatnom lancu “Death Row Records” koji mu je Snoop poklonio. “Okačiću ovo oko NBA trofeja”, šali se Curry. Dok se sprema dati nesuđenoj djeci sat besplatnog treninga na nivou NBA, predlažem Curryju da Death Row možda neće letjeti u danu koji sponzorira Under Armour. “Malo je van brenda, ali ponekad morate malo proširiti svoju maštu,” kaže mi. “Kada dobijete vitez tako, kada je Dan lanaca u Long Beachu, zaboravite na marku.” Curry diskretno uvlači ogrlicu ispod kragne majice sa svojim potpisom. Prolazi kroz bočna vrata u teretanu, a publika podivlja.

 

Curry je odrastao daleko od svega što je LBC. Njegova majka, Sonya, bila je pedagog. Naučila je Stephena i njegova dva mlađa brata i sestre, Seta i Sydela, „malom uličnom razgovoru – zapamtite odakle ste došli – jer je to ono što bi nam moja mama uvijek govorila“, kaže ona. Stephenova baka je diplomirala na prvom integrisanom razredu u Radfordu u Virdžiniji, gdje je Sonya odrasla u prikolici i jednom je vidjela člana Klana kako jaše konja preko terena softball igre. Njegov otac, Del, odrastao je u kući prepunoj sedam ljudi, u kojoj do danas živi Stephenova druga baka.

Ali Dell je igrao 16 sezona u NBA ligi, a Stiven je živeo u vili sa devet kupatila na 16 hektara izvan Šarlota, Severna Karolina. Dok je Curry bio redovan NBA teren u srednjoj školi, “nisam bio u džepu privilegija”, insistira on. Karijevi roditelji su izdvojili 200 dolara za kupovinu u školi, za pet odevnih predmeta godišnje. Sonja ga je odvukla da volontira u programu njegovog oca za kompjuterski nepismene. Porodica je s vremena na vrijeme uzimala i djecu.

Del kaže da su on i Sonya dali Stivenu “razgovor” o tome kako da trpi policiju. „Ali šta je najgore što je uradio u srednjoj školi? Dobio je kaznu za prebrzu vožnju u zoni škole.”

Stephen i njegov brat glumili su u Charlotte Christian, privatnoj akademiji vrijednoj 23.000 dolara godišnje, dok su putovali po lokalnom krugu. Nije baš bio predan učenik, ali je ipak pomalo štreber: Sydel se rado prisjeća kako je Stephen ostao do kasno s njom kako bi gledao Dnevnike princeze na ponavljanju. “Kao, momku je omiljeni dan Pi”, dodaje ona. „Koja samouverena osoba ima omiljeni dan koji je praznik matematike?“ Stephen i Seth bili su među desetak obojenih studenata od blizu 300, i otkrili su da se odbacuju slučajnim rasizmom. „Bilo je to čudno iskustvo – prizvuci i koliko smo bili različiti“, kaže Stephen. “Upravo smo sve to prošli.”

Wardell Stephen Curry II je prošao kroz skoro sve. Sa šest stopa i 160 funti kao senior 2006. godine, Curry je dobio tačno nula ponuda od glavnih košarkaških programa koledža. Do 2008. postavio je rekord Divizije I za većinu trojki u jednoj sezoni, vodeći malenog Davidsona u Pepeljuginoj vožnji kroz Martovsko ludilo. U kampusu je dominirao intramuralnim softball timom, stolom za stoni tenis i bilijar, i kornholom. Kada je u trpezariji pronašao novčanik sa 160 dolara, Curry je objavljivao na studentskom serveru dok nije pronašao njegovog vlasnika.

U stvarima koje se tiču ​​suda, međutim, Curryja se može isprovocirati na to razmetanje “Noćne noći”, pa čak i ljutnju. Njegovi saigrači to zovu “Wardell Mode”. Kao kada je spiker na gostovanju Davidsona pogrešno izgovorio njegovo ime kao Steev-en, i on je pao 38 poena. Ili je tog puta dobio poziv na terenu u Cabou i obavijestio ga da je njegov zvjezdani saigrač Klay Thompson imao poderanog Ahila i da je razbio svoj iPhone u kolica za golf. Ili čak u klubu za dječake i djevojčice, gdje ga je par blizanaca iz srednje škole izazvao na takmičenje u streljaštvu; Curry je blokirao tri udarca.

Povremeno aktivira Wardell Mode u sali za sastanke. Kada je Curry primio rane skice za sljedeće godine, animirani Netflix reboot klasičnog sitcoma Good Times, koji koproducira kroz svoju kompaniju za sadržaj, Unanimous Media, odgurnuo je lica oštrih ivica koja evociraju afričke maske. Usred pregovora o razmjeni ruskih zatvorenika za pogrešno pritvorenu WNBA superzvijezdu Brittney Griner, Curry kaže da su njegovi kontakti u Bajdenskoj administraciji odbili ponudu za pomoć („Govorili su nam, ‘Nemojte ništa govoriti’ “), pa je dao prednost vremenu za emitiranje Griner je vodila ovoljetnu dodjelu ESPY nagrada i nosila je svoj dres na sceni. Kari je 2020. godine osetio da je dugogodišnji saveznik u njegovoj poslovnoj orbiti zloupotrebio njegovo poverenje i, kažu oni koji su mu još bliski, njegov novac. Nakon užarenog susreta licem u lice ispred njegove kuće, „Nekako sam se izgubio“, kaže Curry. Udario je košarkašku loptu kroz vrata i slomio se plačući.

Curryjev primarni sponzor predstavio je vlastitu glavobolju. Godine 2013. napustio je Nike za oko 4 miliona dolara godišnje sa Under Armourom. Zatim je došao dizajn za jednu od Curryjevih ranih prepoznatljivih patika, koje su na internetu ismijavane kao “patike za kuglanje na otvorenom” – i to u njegovoj vlastitoj svlačionici. Osnivač Kevin Plank tvrdi da je razvio sljedeće modele zajedno sa Curryjem. Ali neki ljudi koji su upoznati s procesom sećaju se da je Plank lično naglašavao logo UA, baš u trenutku kada je Curryjev iprimatur došao na svoje; prodaja njegovih patika iz 2016. bila je razočaravajuća. (Predstavnik Under Armora kaže da postoji “potpuno usklađivanje” zajedničkog brendiranja.)

“Nije bilo baš razumijevanja šta je potrebno da se takav posao vodi kako treba”, kaže Curry o predanosti Under Armoura svojim cipelama u to vrijeme. On zastaje. „Pa, ​​da, naljutio sam se.”

Budući da je partnerstvo već ključalo, Plank se pojavio na CNBC-u hvaleći poslovni način razmišljanja tada novoizabranog Trumpa kao “pravo bogatstvo za zemlju”. Upitan o komentaru u intervjuu sljedećeg dana, Curry je uzvratio: “Slažem se s tim opisom, ako uklonite ‘et’ ” Curry je privatno kontaktirao Planka, i dok mi je osnivač Under Armora rekao “nije bilo nula”. govedina,” Curryjeva frustracija traje. „Kada predstavljaš tako veliku kompaniju“, kaže mi, „ne možeš samo da letiš pored sedišta svojih pantalona.“
Na samitu dolaska Isusa sa Plankom u ljeto 2018., Curry je rekao da je jasno rekao da razmišlja o odlasku na takmičenje: “Određene stvari se moraju promijeniti, inače.” Klimnuvši prema svom međunožju, dodaje: “Stavio sam ga na sto.” Nakon sastanka, Plank je pristao da osnuje Curry Brand kao sopstvenu podružnicu, po uzoru na Jordans.

„Ne moram da podignem ton da bih se naljutio“, kaže Kari. “To je najbolji dio toga.”

KARIJEV UZPON se direktno isprepleo sa istorijskim rasizmom, netrpeljivošću i političkim haosom – sa američkim protestima i aktivizmom sportista koji nisu viđeni od šezdesetih. Pa ipak, Curry je ostao nevoljni kulturni ratnik. On analizira politička pitanja poput odbrane protivnika, proučava “gdje su rupe u zakonu, gdje su pogrešni koraci”, manevrišući da kaže manje, a da, kako ga je Obama naučio, učini više.

„Trenutni događaji iz Trumpove ere, ne probudim se i kažem: ’Želim da idem na taj razgovor’ “, kaže mi Kari, koji ima 75 miliona pratilaca. Navijači i mediji su, međutim, očekivali da će liberalne NBA superzvijezde odgovoriti na naslove CNN-a. “Nešto od ovih stvari pada na vaš prag i ljudi žele perspektivu ili komentar, a ponekad to iskašljate neželjeno.” Što mu nije uvek išlo tako dobro. “Mislim da bih vjerovatno trebao obaviti posao osvrćući se na posljednjih 10 ili 12 godina.”

Pošto smo upravo to radili tokom pet intervjua ovog ljeta, Curry je u više navrata bio u agoniji zbog trenutka za koji bi želio da ga vrati. Godine 2014., vlasnik Los Angeles Clippersa Donald Sterling razotkriven je kao podli rasista na snimcima koje je objavio TMZ, usred plej-of serije početnika Warriorsa protiv njih. Curry je dva puta privatno razgovarao o jedinstvenom odgovoru igrača sa zvijezdom Klipersa Chrisom Paulom, jer su Curry i njegovi saigrači htjeli izaći s terena nakon skok lopte. Ali Warriorsi su na kraju odložili proteste svojih protivnika zbog izbora – Klipersi su nosili majice za zagrijavanje sa logom naopačke, a zatim su ih odbacili na središnjem terenu – i doživotnu zabranu Sterlinga od strane komesara lige.

Preuzeto sa rollingstone.com

About admin

Check Also

‘Mama nas je odijevala isto do 4. razreda osnovne škole, što je bilo zabavno. Čak se i sada znamo slično odjenuti’

Modno osviještene sestre velike su ljubiteljice boja po kojima se danas često i usklađuju, kada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *